נישואים חד מיניים בישראל
על פי החוק בישראל, אין מקום לנישואים אזרחיים הנערכים בגבולות המדינה, לא משנה אם לזוגות סטרייטים או לזוגות להט”בים. לפיכך בישראל מותר להתחתן נישואים דתיים בלבד ברבנות וגם זה כמובן בהנחה ששני בני הזוג יהודיים.
עם זאת, משרד הפנים מכיר כיום בנישואים חד מיניים אשר התקיימו במדינה אחרת אשר החוק שלה מאפשר זאת (בהתאם לבג”ץ יוסי בן ארי ב-2006 אשר בו חמישה זוגות גברים ערכו טקס נישואין בקנדה ודרשו מהמדינה להכיר בנישואיהם).
כמו כן, בדומה לזוגות סטרייטים, המדינה ומשרד הפנים גם מכירים במוסד הידועים בציבור אשר לו קיים מעמד וזכויות שווי ערך לזה של זוגות נשואים
ידועים בציבור ואיחוד אזרחי
כאמור, החוק בישראל קבע כי מעמדם של ידועים בציבור יהיה זהה כמעט לחלוטין לזה של מעמדם של נשואים. ואם כן, לא רק כמעט זהה ולא לגמרי? זאת מפני שקיימות זכויות אשר מתאפשרות לזוגות נושאים אבל לא לזוגות חד מיניים. המשמעותי ביותר הוא של מניעה של תהליך הפונדקאות והאימוץ (עם יוצאים מהכלל במקרים בהם הילד המואמץ הוא הילד הביולוגי של אחד מההורים).
מהם ידועים בציבור בדיוק? זוג אשר מקיים מסגרת משפחתית אך לא נשוי כחוק. הקושי העיקרי במעמד הידועים בציבור לעומת הנישואים הוא שלא קיים לזהות תאריך פורמלי של תחילת הקמת המשפחה והזוגיות.
מהו איחוד אזרחי? בדומה להסכם הידועים בציבור, גם הוא הסכם פורמאלי שקיים גם בישראל ומאפשר למדינה להכיר בזוגיות באופן חוקי.
טקסים אלטרנטיביים
מטרה של טקס הנישואים האלטרנטיבי הינו הבעת מחויבות וכניסה למסגרת של זוגיות ומשפחה השוות ערך לנישואים. לעיתים מדובר בטקסים בעלי אופי דתי עם רבנים ואנשי דת רפורמיים ללא סמכות חיתון. בפעמים אחרות מדובר בטקס חילוני שדומה יותר במהותו ובמאפינו לחתונה אזרחית.
רישום במרשם האוכלוסין
ניתן להנשא בכל מדינה מחוץ לישראל אשר מאפשר נישואים חד מיניים. על פי חוק, כאשר הזוג יחזרו לארץ הם אינם נחשבים נשואים בהתאם לחוק בישראל.
יחד עם זאת, יש להרשם במרשם האוכלוסין בישראל כזוג נשוי וכך בפועל ניתן גם לשנות את הרישום הרשמי בתעודת הזהות. חשוב להבין שגם כאן, לפי החוק לרישום זה אין משמעות מבחינת המדינה ובני הזוג לא ייחשבו כנשואים לפי בית הדין בישראל.
מה שכן, עדיין קיימים מוסדות רבים בארץ אשר מסתמכים על מה שרשום בתעודת הזהות ולכן גם אם החוק רואה זאת אחרת, מבחינת גופים אלו תחשבו כזוג נשוי לכל דבר ועניין.