איחוד אזרחי
מהו איחוד אזרחי?
איחוד אזרחי, הידוע במדינות מסוימות גם כשותפות רשומה או שותפות אזרחית הינו איחוד בין בני זוג אשר שווה ערך או דומה במעמדו בחוק לנישואים.
אם כן, מה ההבדל בין שווה ערך לרק דומה? מדובר בעניין של גאוגרפיה. במדינות מסוימות איחוד אזרחי שווה ערך באופן אבסלוטי לנישואים כחוק, ובחלק מהמדינות הוא שונה מעט ולא ניתן לקבל את כל הזכויות המלאות הניתנות בחוק לזוגות נישואים.
לרוב, האופציה לקבלת איחוד אזרחי מתאפשרת עבור זוגות חד מיניים בלבד במדינות אשר בהן לא ניתן להינשא (אך זהו לא בהכרח כלל – כמו ארצות הברית או פורטוגל שבהן כן אפשר להנשא כיום). כך שלמעשה איחוד אזרחי הוא למעשה הסדר חלופי אשר במסגרתו מוענקת הכרה לזוגות חד מיניים, תוך כדי רישום מוסדר של הזוג (עם זאת, לא בכל המדינות מוסדר רישום שכזה). באותו אופן, איחוד זה מעט דומה למוסד הידועים בציבור.
איחוד אזרחי נחתם בפעם הראשונה בדנמרק ב-1989, ומאז החל בהדרגה להיות מוחל במדינות מפותחות נוספות.
איחוד אזרחי – טענות בעד ונגד
כמו בכל נושא מורכב, גם כאן יש שני צדדים לאותו מטבע.
אלו התומכים בחוק סבורים כי הסדר זה מאפשר ללהט”בים שוויון זכויות ומאפשר להשוות את מעמדם בצורה הקרובה ביותר לזה של זוגות נשואים.
עם זאת, המתנגדים לחוק זה טוענים כי ההסדר יוצר מצב של מעמד לא שיוויוני ובעצם מאפשר אפלייה בין זוגות נשואים אל מול זוגות לא נשואים. היכן זה בא לידי ביטוי? בעיקר בכל מה שקשור לסוגיות האימוץ, שהיא בעייתית יותר גם כאשר על פני השטח הזכויות של זוגות נשואים לעומת זוגות שחתמו על איחוד אזרחי אמורות להיות שוות.
מהן המדינות שמכירות באיחוד אזרחי?
להלן רשימת המדינות המכירות כיום באיחוד:
- ארצות הברית
- אקוודור
- אורגוואי
- ארגנטינה
- אירלנד
- ברזיל
- גרמניה
- דנמרק
- דרום אפריקה
- הולנד
- הונגריה
- בריטניה
- מקסיקו
- ניו זילנד
- פורטוגל
- צרפת
- קנדה
- קולומביה
- שוויץ
- ישראל
כיצד בא לידי ביטוי איחוד אזרחי בישראל?
זוגות להט”בים זוכים כיום בישראל לאותן זכויות הניתנות לידועים בציבור. בשנת 2006 הייתה פסיקה תקדימית של בית המשפט שפסק לראשונה הסכם ממון בין זוג נשים לאחר הפרידה, הסכם אשר ניתן לו תוקף חוקי בדומה לגירושין לכל דבר ועניין. מאוחר יותר באותה שנה, המדינה רשמה לראשונה זוג חד מיני אשר נישא בקנדה כזוג נשוי, זאת בעקבות פסיקה של בית המשפט העליון.
בנוסף, בישראל קיימת ברית הזוגיות. גם כאן, מדובר במעמד חוקי שמאפשר הן לזוגות סטרייטים שלא מעוניינים להעזר בשירותי הרבנות כדי להנשא וכן על מנת לאפשר רישום של זוגות להט”ב המוגבלים בחתונה אזרחית בארץ בגלל חוקי המדינה. כמו כן, ארגון משפחה חדשה, מאפשרת הנפקדת “תעודת זוגיות” המעידה על זוגיות קבועה ומאפשר זאת גם לזוגות חד מיניים. בניגוד, לאיחוד אזרחי אין לתעודה זאת תוקף חוקי רשמי.
עוד בנושא – האם גבעתיים תהיה העיר הראשונה שתעניק תעודת איחוד אזרחי לזוגות להט”בים?
מעוניינים לקבל פרטים נוספים על איחוד אזרחי או על נישואים בחו”ל? צרו עימנו קשר ונשמח לספק לכם פרטים נוספים